Diş eti morarması, travma gibi basit sebeplerden kötü huylu hastalıklara kadar birçok farklı problem nedeniyle oluşabilen bir durumdur. Bu durum hakkında bilgi sahibi olmak altta yatan nedene dair erken tanı ve tedavi için önem arz eder.
Ağız hijyeni, sadece dişlerin düzgünlüğü ve beyazlığı ile ilgili bir durum değildir. Diş etleri de ağız içi sağlığının önemli bir parçasıdır ve bu yapı ile ilgili problemler bazı rahatsızlıkların habercisi olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Diş eti hastalıkları genel olarak dişlerin altından, diş eti hizasından başlayan plaklar nedeniyle oluşur. Yapışkan bir film şeklinde olan film yapıları ağız boşluğunda yer alan bakteriler tarafından oluşturulur. Bağ dokusu yapılarında iltihaplanmaya neden olabilecek bu durum zaman içerisinde çeşitli diş eti hastalıklarına ve diş çürüklerine neden olabilir. Diş eti hastalıkları bu yapının iltihaplanması, ödemlenmesi ve renginin değişmesi ile sonuçlanabilir.
Diş etleri sağlıklı bireylerde pembe renklidir. Çeşitli rahatsızlıklar ve sağlık durumlarına bağlı olarak bu yapılarda kahverengi, siyah ve morumsu renk değişiklikleri meydana gelir. Diş etlerinin morarmasına neden olan durumlar nadir de olsa önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle diş etlerinde renk değişikliği fark etmeniz halinde uzman hekimlere müracaat ederek altta yatan problemin tespit edilmesi ve doğru tedavi uygulanması konusunda vakit kaybetmeyin.
Diş etinde morarma neden olur sorusunun birçok cevabı mevcuttur:
Diğer vücut yapılarında olduğu gibi diş etlerinde de travmalar sonrasında morarma meydana gelebilir. Yüz üstü düşmeler, keskin kenarlı besinlerin tüketilmesi esnasında ya da uygun olmayan fırçalar ile sert diş fırçalanmasına bağlı olarak diş etlerinde morarma meydana gelebilir. Bu ve benzeri travmalar ile meydana gelen diş eti morarmasına kanama ve ağrı gibi diğer belirtiler eşlik edebilir.
Travmaya bağlı oluşan diş eti morarmaları zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Herhangi bir nedene bağlı olmadan meydana gelen diş eti morarmaları kişide kan dolaşımında bulunan ve pıhtılaşmadan sorumlu trombosit hücrelerinin sayısının normalin altına düştüğüne işaret edebilir. Trombositopeni olarak ifade edilen bu durum kolay morlukların oluşması dışında burun ya da diş etinde kanama belirtisi de meydana getirebilir.
Dişlerin çıkması sırasında içi sıvı dolu kistik yapılar oluşabilir. Bu kistik yapıların içerisinde kan bulunması görünümüne morumsu bir renk kazandırır. Bu şekilde içerisinde kan bulunan kistik yapılar erüpsiyon hematomu olarak isimlendirilir. Erüpsiyon hematomları çocuklarda hem süt dişleri hem de kalıcı dişlerinin çıkması sırasında sık olarak tespit edilebilir. Dişin çıkması ile birlikte kendiliğinden geçebilen bu durumun kendiliğinden çözümlenememesi halinde uzman hekimler tarafından kiste cerrahi müdahale ile dişin çıkabileceği boşluğun açılması sağlanır.
Dişlerde meydana gelen boşlukların doldurulmasında kullanılan dolgu materyallerinin amalgam içermesi halinde komşuluğunda bulunan diş etlerinde siyah-morumsu lekelenmeler meydana gelebilir. Bu lekeler kalıcıdır ancak kişilerde ileri dönemlerde herhangi bir probleme yol açmazlar.
Diş etlerinde renk değişikliğinin bir diğer sebebi de ağız içinde meydana gelen kötü huylu tümöral oluşumlardır. Renk değişikliği dışında açık yaralar, açıklanamayan kanamalar ya da ağız içinde ödem meydana gelmesi gibi belirtiler oral kanser hastaların tespit edilebilecek diğer bulgular arasında yer alır. Kanser şüphesi olan renk değişikliklerinde hekimler biyopsi işlemine başvurarak lezyonun ne olduğunun tam olarak ortaya konmasını sağlarlar.
Çeşitli rahatsızlıklar sebebiyle meydana gelen diş eti morarması evde tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlanabilen bir durumdur. Özellikle diş eti sağlığının korunması adına yapılabilecek uygulamalar ile diş etinde morarma nedenlerin bazılarına karşı önlem de alınabilir:
Siz de ağız bakımınıza özen göstererek ve uzman tavsiyelerine kulak vererek özlediğiniz sağlıklı gülüşe kavuşabilirsiniz. Diş ve diş eti sağlığınız için özel olarak geliştirilen geniş ürün yelpazesi ile yanınızda olan Signal’i tercih edebilirsiniz.