Dişinizdeki boşlukları doldurmak için diş hekiminizin kullandığı amalgam diş dolgusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar sizlerle…
Besinleri parçalama ve öğütme işleminin en önemli parçasını oluşturan dişler, aşınma ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi nedeniyle çürüyebilir ve yapısal bütünlüğünü kaybedebilir. Görevlerini yeteri kadar yerine getiremeyen aşınmış ya da çürümüş bir dişi, dişteki çürük dokuları temizleyip eski haline getirme işlemine dolgu yapmak adı verilir. Dolgu işleminin en geleneksel malzemesi ise amalgamdır. Peki, amalgam tam olarak nedir? Amalgam dolgu zararlı mı? Gelin, cevaplarına beraber bakalım.
Amalgam, cıva ile herhangi bir metalin karışımından oluşan alaşım olarak tanımlanabilir. Demir, tantal, platin haricindeki hemen hemen tüm metaller cıva ile amalgam oluşturabilir. Özellikle gümüş, bakır, kalay metalleri ile cıva karışımı olan amalgam, diş hekimliğinde oldukça önemlidir. Cıva, oda sıcaklığında standart basınç koşullarında sıvı olabilen tek metal elementtir ve yüksek oranda toksiktir.
Amalgam dolgu, neredeyse 150 yıldır diş çürümesinin neden olduğu boşlukları doldurmak için kullanılan bir malzemedir ve halk arasında gümüş dolgu diye de bilinir. Amalgam dolgunun neredeyse %50’si cıva, %22-32’si gümüş, %14’ü kalay ,%8’i bakır gibi elementlerdir. Bu dolgu malzemesinin kullanımına ait ilk bulgulara 659 yılında Su Kung tarafından yazılan Tang Hanedanlığı tıbbi metninde rastlanmıştır. Kolay şekil aldığı için uygulama kolaylığı sağlayan amalgam dolgu aynı zamanda dayanıklı ve ekonomiktir. Özellikle derin çürüklere sahip dişlerin kurtarılmasında oldukça etkili olan amalgam dolgunun en büyük dezavantajı ise rengidir. Koyu gri renginden dolayı ağızda estetik durmayan dolgu çeşidinin özellikle arka tarafta yer alan diş çürüklerinde kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca cıvaya alerjisi olanların amalgam dolgudan uzak durması hayati önem taşır.
Amalgam dolguyu diğer dolgu çeşitlerinden ayıran en önemli avantajı uzun süre dayanıklılığını koruyabilmesidir. Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar. Örneğin aşınmanın yüksek olduğu azı dişlerinde amalgam dolgunun ömrü kısalabilir. Ancak son yıllarda amalgam dolgu kullanımı oldukça azalmıştır. Rengi nedeniyle dişte çürük görünümü yaratan amalgam dolgu estetik kaygı nedeniyle pek tercih edilmez, yerine kompozit dolgular kullanılır.
Amalgam içerisinde yer alan cıvanın sağlık üzerindeki etkileri, amalgam dolgu kullananların aklında soru işareti bırakabilir. Yemek yerken yanlışlıkla amalgam dolgu yutmak gibi konulara dair yayınlar insanları korkutabilir ve bunlar doğrultusunda amalgam dolgu söktürenler olabilir. Ancak amalgam dolguda çok düşük dozlarda cıva kullanıldığı için dolgunun nispeten güvenli olduğu söylenebilir.
Amalgamdaki cıva, çiğneme yoluyla buharlaşıp solunumla vücuda girebilir ancak bu miktar minimum seviyededir. Amalgam dolgu üzerinde binlerce araştırma ve çalışma yapılmıştır. Tarafsız bir bakış açısına sahip Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 6 yaşından büyükler ve yetişkinler için amalgam dolgu kullanımını güvenli olarak kabul eder. FDA, amalgam dolgu sahibi kişiler üzerinde yaptığı çalışmalarla, bu kişilerin cıva düzeylerinin sağlığa zararlı boyutlarda olmadığını kanıtlamıştır. Ayrıca amalgam dolgu çıkarılması oldukça zor bir işlemdir ve bu işlem dişlere zarar verebilir. Eğer amalgam dolgunuzda bir problem yoksa, dolgu alerjik bir reaksiyona neden olmuyor ve dişinizde ağrı yaratmıyorsa zararlı olabileceği endişesiyle dolguyu çıkartmanız çok da iyi bir fikir değildir.
Signal ürünleri ile ağız ve diş sağlığınızın korunmasına destek olabilir, dolgularınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.