Diş kaplaması; şekil bozuklukları, kazalar, ve yetersiz ağız bakımı nedeniyle oluşan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak, dişlerin estetik görünüme geri kazandırmak ve dişlerin fonksiyonlarını kaybetmemek için diş hekimleri tarafından tercih edilen, kolay uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen bir tedavi yöntemidir.
Dişin görünümünü iyileştirmek ve fonksiyonlarının yeniden sağlamak için farklı materyaller kullanılarak, kişiye özel tasarlanan, ince, diş rengindeki korumalarla dişin ön yüzeyinin kaplanmasıdır.
Diş hekimi tarafından zorunlu haller dışında gelişme çağındaki çocukların ve 18 yaşın doldurmamış bireylerin diş kaplaması uygulanması önerilmez.
Diş Kaplamasının Ömür Boyu Kullanılabilir Mi?
Diş kaplamasında kullanılan yapıştırıcılar tükürük ve ağız içi sıcaklığı sebebiyle zamanla etkisini kaybeder. Uygulanan kaplama çeşidine göre 5-10 yıl diş kaplamaları kullanabilir.
Diş kaplama uygulaması tercih edilen diş kaplama çeşidine ve uygulama yapılacak diş sayısına göre aynı gün tek seansta tamamlanabileceği gibi 10 güne kadar süren bir tedavi sürecinde de tamamlanabilir.
Diş hekimi tarafından gerekli muayene ve inceleme yapıldıktan sonra hastanın şikâyet ve isteklerini uygun kaplama çeşidi belirlenir.
Diş kaplama işleminin ilk aşamasında hekim tarafından kaplama uygulaması yapılacak dişin doğru ölçüleri alınır. Ölçüler kaplamanın hazırlanması için laboratuvara gönderilir. İstenilen renk ve boyutlar için çalışmalar yapılır. Tercih edilen kaplama materyaline ve sayısına göre 1-2 hafta içerisinde kaplamalar hazır hale getirilir. Diş kaplaması uygulamasından önce dişin dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ağrı veya enfeksiyon neden olmamak için dişteki çürük ve eski dolgular tamamen temizlenir.
Diş kaplama uygulamadan önce doğru ve konforlu dişler için prova yapılır. Prova dişler bir süre kullandıktan sonra kaplama işlemi yapılır. Diş kaplamalarının uygulanabilmesi için dişin ön yüzeyindeki mine tabakasından yaklaşık yarım milimetre taşlanır. Bazı dişlerde sadece ön yüzden taşlama yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda hastanın ağrı hissetmesi için lokal anestezi ile diş yan tarafları da törpülenerek küçülür.
Kaplamanın yapılacağı yüzeye özel yapıştırıcılar uygulanıp lazer ışınları ile sertleşmesi ve kalıcılığı sağlanır. Hazırlanan diş kaplamalar dişe yapıştırılır ve diş kaplaması uygulaması tamamlanır.
Dişin durumuna göre diş hekimi ile birlikte hasta için en uygun diş kaplama çeşidi tercih edilir.
Diş kaplamalarında en çok tercih edilen materyal porselendir. Porselenin ince ve yarı saydam yapısı dişe daha doğal bir görünüm vermektedir. Porselen uzun ömürlü bir materyaldir. Porselen diş kaplamaları on yıl veya uzun süre kullanılabilir.
Metal içerikli kaplamalar, dayanıklılığı sağlamak için porselen kaplamaların içerisine metal eklenerek elde edilen kaplamalardır. Porselen kaplama göre daha pahalıdır. Metal içeri ışık geçirgenliği yoktur ve dişin doğal görünümüne engeller. Dayanıklılık hedefleyen metal içerikli kaplamalar daha çok arka taraftaki dişler için tercih edilir.
Kompozit kaplamalarda kullanılan malzemeler reçine bazlı kompozittir. Kompozit kaplamalar 5 yıl ve daha uzun süre kullanılabilir. Kompozit kaplamalar, laboratuvarda hazırlanabileceği gibi diş hekimi tarafından ağızda doğrudan dişler üzerine de uygulanabilir.Kompozit dolgulara başarılı sonuçlar için uzman bir hekime gerek vardır. Özellikle hekim tarafından direkt uygulanan kompozit dolgular doğal görünüme sahiptir. Diğer dişlerden kolayca ayırt edilemez. Porselen kaplamalara göre kompozit kaplamalar daha ucuzdur. Ucuz olduğu gibi anında uygulanabilir olması tedavi süresini kısalmaktadır.
Zirkonyum kaplamalar diş ve gülüş estetiğinde son yıllarda oldukça sık kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplamalar metal içermez. Kolay kırılmaz, aşınmaz, sıcak ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Diş estetiği ve diş sağlığında yaygın olarak kullanılmaya devam eden zirkonyum kaplamalar uzun ömürlüdür.
Zirkonyum kaplamalar
Biyouyumluluğu yüksek olan zirkonyum kaplamalar hamilelerde de doğum doktorunun izniyle hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında uygulanabilir.
Diş kayıplarının yaşandığı implant uygulaması yapılan hastalarda bu özellikleri sebebiyle zirkonyum kaplamalar kullanılır.
bağlı olarak zirkonyum kaplamalar 5-15 yıl kullanılabilir.
Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Diş kaplamaları ile ilgili ediniz bilgiler doktorunuzla birlikte diş ve ağız sağlığı için doğru tercih yapmanıza yardımcı olabilir.