Diş tedaviniz öncesinde “Geçici dolgu nedir? ve Nasıl yapılır?” öğrenerek işlem sırasında kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Geçici dolgu, çürümeye başlayan dişlerinizin çekilmesine gerek kalmadan işlevlerini yerine getirebilmelerine devam etmelerini sağlar. Genetik faktörler, yoğun şekilde şekerli besin tüketimi, ağız ve diş bakımına yeterince önem gösterilmemesi gibi nedenlerle dişler çürüyebilir. Çürükler ise yalnızca kötü bir görünüme neden olmakla kalmaz aynı zamanda dişinizi ağrıtabilir. Diş dolgusu çürüğün daha fazla yayılmasını engeller. Geçici dolgular ise; yalnızca yapılması gereken işlem tamamlanana kadar hastaya rahatlık sağlamak amacıyla uygulanır.
Geçici dolgu, dişte yalnızca kısa bir süre kalacağından; kolay çıkarabilen çinko, cam iyonomer, çinko fosfat gibi maddeler kullanılarak yapılan bir dolgu çeşididir. Bu maddeler, tükürükle birlikte sertleşir ve geçici dolgunun yerinde kalmasını sağlar.
Geçici ve kalıcı dolgu arasında en dikkat çekici fark renkleridir. Kalıcı dolgu, dişin kendi rengiyle uyum sağlayarak fark edilmeyecek şekilde tasarlanır. Geçici diş dolgusu ise; parlak beyaz ya da gri olabileceği gibi pembe, mavi gibi farklı renklerde de olabilir.
Geçici diş dolgusunun hızlı bir şekilde yapılması ve çıkarılmasının kolay olması nedeniyle kalıcı dolgunun kullanılamayacağı farklı alanlarda kullanılır.
Geçici dolgu, yaklaşık 30-40 dakika süren ve kalıcı dolguya göre çok daha pratik şekilde uygulanan bir işlemdir.
Geçici dolgular, kalıcı dolgular kadar dayanıklı olmadığından işlem sonrasında ekstra dikkatli olmanızda fayda vardır.
Dişinizin tedavisi sürecinde faydalanılan “geçici dolgu ne zaman donar?” öğrenmek, işlem sürecine hazır olmanız açısından önemlidir. Kanal tedavisi sırasında hastaların yemek yerken zorlanmamaları amacıyla yapılan dolgu yapıldıktan kısa süre sonra donar ve katılaşır.
Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar. Ömrü dolduğunda dolgunun çatlaması ya da düşmesi olasıdır.
Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Dolgunun değiştirilmemesi çürüğünüzün büyümesine ya da kanal tedavisinin zorlaşmasına neden olabilir.
Diş bakımınızı etkin bir şekilde yapmak ve ağzınızı ferahlatmak için geniş ürün yelpazesine sahip Signal diş fırçaları ile diş macunları arasından favorinizi seçebilirsiniz.