Kemik sağlığı deyince akla ilk gelen minerallerden biri olan kalsiyumun eksikliğinde çeşitli belirtiler ve rahatsızlıklar baş gösterebilir.
Kalsiyum, özellikle süt ve süt ürünlerinden bol bol alınabilen, tüm canlıların vücudu, yaşamaları için son derece gerekli olan bir mineraldir. İskelet yapısının sağlıklı olması ve düzgün çalışması için önemli olan kalsiyum; kaslar için, kardiyovasküler sistem için ve vücudun diğer birçok organı için önem arz eder. Bu kadar önemli ve değerli bir mineralin eksikliği de olumsuz durumları beraberinde getirebilir. Kalsiyum eksikliği belirtileri, kemiklerde hassaslık, kırılganlık ve en kötü durum olarak kemik erimesi şeklinde ortaya çıkabilir.
Kalsiyum, özellikle süt ve süt ürünlerinde, bazı yemişlerde, klorofilli yani yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan bir mineraldir. Kalsiyum; özellikle bebeklik, ilk çocukluk dönemlerinden itibaren dengeli bir şekilde vücuda alınmalıdır. Çocuklarda kemik gelişimini iyileştiren kalsiyum, boy uzaması sırasında oluşabilecek olumsuz durumların da önüne geçebilir.
Kas hareketleri için önem taşıyan kalsiyum, kasların büzülmesi ve kasılamaz duruma gelmesini engeller. Diş yapısının da sağlıklı olmasına katkı sağlayan kalsiyum, vücutta güç kaybı oluşmasının önüne geçer.
Kemiklerin büyümesi, gelişmesi, kemik sağlığının korunması için, kısacası vücut için son derece önemli ve gerekli olan kalsiyum eksikliği birçok sorunu da beraberinde getirir.
Kalsiyum eksikliği, kalsiyum mineralinin vücutta olması gereken miligram aralığından daha az seviyede bulunması durumuna verilen addır. Vücuttaki kalsiyum eksikliği çeşitli kan testleri aracılığıyla tespit edilir. Kan testinde kalsiyum “CA” şeklinde gösterilir.
Kalsiyum mineralinin normal bir insanın kanının 100 mililitresinde ortalama 8.8 miligram ile 10.4 miligram arasında bulunması gerekir. Kanda 8.8 miligramdan daha az değerde kalsiyum bulunması durumunda bu mineralin eksikliği ortaya çıkar.
Kalsiyum düşüklüğü bulunan bir kişide yorgunluk, kemiklerde ağrı ve sızı, parmak uçlarında, dudaklarda ve çeşitli hassas bölgelerde uyuşma, karıncalanma hissi görülebilir. Aynı zamanda kalsiyum eksikliğinin sonucunda bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Raşitizm, kemik erimesi, osteomalazi gibi çeşitli kemik hastalıkları bunlardan bazılarıdır.
Hamilelerin veya emziren annelerin kalsiyuma diğer insanlara göre daha çok ihtiyacı vardır. Aynı zamanda vegan beslenenlerin, çeşitli kemik rahatsızlığı bulunanların vücutlarında kalsiyum eksikliği görülmesi ihtimali de yüksektir.
4 yaşın üzerinde sağlıklı ve normal bir bireyin günde alması gereken referans bir kalsiyum değeri vardır. Bu değer ortalama 800 miligram olarak belirlenmiştir. Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan bu değer, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Almanız gereken kalsiyum miktarını doktorunuzun yapacağı testler yardımıyla güvenilir bir biçimde öğrenebilirsiniz.
Kalsiyumun günlük referans değerini dengeli, düzenli beslenerek ve kalsiyum açısından zengin besinleri tüketerek alabilirsiniz. Bu referans değeri uzun zaman almamak ve kalsiyum açısından fakir besinlerle ağırlıklı olarak beslenmek kandaki kalsiyum miktarını uzun veya kısa vadede düşürür. Bu durumda kalsiyum eksikliği rahatsızlığı ortaya çıkar.
D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, çeşitli hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımı, kortizon tedavisi, olması gerekenden yüksek oranda sodyum ve fosfor tüketimi de kalsiyum eksikliği ortaya çıkaran durumlar arasındadır.
Çeşitli belirtilerle kısa zamanda kendini gösteren kalsiyum eksikliği, kişilerin günlük hayatını verimsiz geçirmesine neden olabilir. Kalsiyum eksikliği nedeniyle gelişen belirtilerin ardından doktora başvuran ve çeşitli testlerini yaptıran kişilere doktorları gerekli durumlarda kalsiyum takviyesi önerebilir.
Kalsiyum eksikliği sonucunda kişilerde farklı rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıkların çoğu kemiklere bağlı olarak gelişir. Kalsiyum eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır:
Kalsiyum eksikliği yaşandığında ve değer çok düşük olduğunda bunu normale çevirmek doktor yardımı ve kalsiyum takviyesi olmadan biraz zor olabilir ancak böyle bir durumla karşılaşmadan önce bolca kalsiyum minerali bulunan gıdalar tüketerek kalsiyum eksikliğinin önüne geçebilirsiniz. Kalsiyum, günlük hayatta sıklıkla tüketilen birçok besinde yer alır. Bu besinlerden bazıları ise şunlardır:
1. İnek sütü
2. Peynir
3. Yoğurt
1. Hindi
2. Levrek
3. Kılıç balığı ve diğer balık türleri
4. Karides
1. Ispanak
2. Brokoli
3. Pırasa
4. Kereviz
5. Lahana
6. Roka
7. Havuç
8. Bamya
9. Fasulye
10. Tere otu
11. Sarımsak
1. İncir
2. Kayısı
3. Portakal
4. Muz
5. Kivi
1. Mercimek
2. Börülce
3. Bakla
Bu gıdaların dışında kalsiyum içeren birçok meyve, sebze, et ve süt ürünü bulunur. Aynı zamanda kalsiyum açısından zengin gevrekler de vardır.
Kalsiyum eksikliği yaşamamak, çeşitli kemik, diş ve kas hastalıklarıyla karşılaşmamak için yeterli ve dengeli şekilde kalsiyumlu gıdalar tüketmeniz önemlidir.
Özellikle diş rahatsızlıklarından kaçınmak için kalsiyumlu besinler tüketmeyi ve Signal’in farklı diş yapıları için özel olarak geliştirdiği diş macunlarını ve diş fırçalarını kullanmayı unutmayın!