Bebeğiniz diş çıkarma sürecininin nasıl ilerlediğini ve bu dönemde bebeğinizi rahatlatmak için yapabileceklerinizi merak ediyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Hem bebek hem de ebeveynler için bebeklerde diş çıkarma dönemi zorlayıcı olabilir. Bu dönemde ailelerin süreç hakkında bilgi sahibi olması, sürecin daha başarılı yönetilmesini sağlayabilir.
“Bebeklerde diş ne zaman çıkar?” sorusu ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan birisidir. Genellikle bebekler diş çıkarmaya 6-12 aylıkken başlarken bazı bebeklerde başlangıç daha erken olabilir. Bebek 3 yaşına geldiğinde, 20 süt dişi tam set halinde çıkmış olmalıdır.
Bebekler doğduklarında süt dişleri, diş etine gömülüdür. Bebeğin ilk yaşı içerisinde dişler, diş etlerini yararak görünmeye başlar. Önce dişin üst kısmı, daha sonra da orta kısmı görünür hale gelir. Altta yer alan diş kökü, zaman içerisinde diş etini yararak yerini alır.
Bebekten bebeğe değişiklik göstermekle birlikte bebeklerde diş çıkarma sırası kabaca şu şekildedir:
Çoğu bebek özellikle ilk diş çıkarma zamanı içerisinde çeşitli belirtiler gösterirken bazı bebeklerde hiçbir semptom görülmeyebilir. Diş çıkaran bebeklerde görülen belirtiler;
Diş çıkarma dönemine gelmiş bebeklerde, bu belirtilerden bir ya da birkaçının görülmesi diş çıkarmaya işaret edebilir.
Bebeklerin 6 ay ve sonrasında diş çıkarması, ek gıdaya geçiş için de önemli bir adımdır. Bebeklerin, ilk 6 ay mümkün olduğunca sadece anne sütü ile beslenmesi önerilir. Ancak daha sonrasında ek gıdaya başlanması, bebeğin ihtiyaç duyduğu kalori ve besin çeşitliliğin sağlanması açısından önem taşır. Diş çıkaran bebek, daha sert besinleri yiyebilme becerisi kazanır. Çiğneme ile besinleri daha küçük parçaları ayırabilir hale gelir. Bu nedenle diş çıkarma, bebeğin beslenme alışkanlıklarının değişmesinde önemli role sahiptir.
Bebek diş çıkarma zamanları, her bebeğin yaşadığı zorlu bir süreçtir. Bu süreçte ebeveynler, uygulayacakları bazı yöntemlerle bebeklerinin huysuzluğunu, rahatsızlığını azaltabilir ve dişlerin daha kolay çıkmasını sağlayabilir. Bebeği diş çıkaran ailelerin süreci daha kolay atlatmasını sağlayacak yöntemler şöyledir:
Bebeklerde ilk diş çıkmaya başladıktan sonra diş fırçalanmaya da başlanmalıdır. Ebeveyn, küçük ve yumuşak başlıklı bir diş fırçası yardımıyla günde en az iki kez bebeğin dişlerini fırçalamalıdır. Diş macunu kullanımı, bebeğin tükürmeyi öğrendiği yaş olan 3 yaşına kadar pirinç tanesi boyutunu geçmemelidir. Bebeklere diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta kazandırılması oldukça önemlidir. Erken dönemde bu alışkanlığı kazanan bebekler, ileriki yaşamlarında da diş fırçalamayı aksatmadan devam ettirir. Ağız bakımının en kolay ve etkili yöntemlerinden biri olan diş fırçalama; diş çürümesi ve diş kaybı gibi istenmeyen olaylara karşı koruyucu etki gösterir.
Bebekler yaklaşık 2 yaş civarında kendi başlarına diş fırçalama alıştırmalarına başlamalıdır. Meyve aromalı diş macunu, bebeklere diş fırçalamayı sevdirir. Hayvan figürlü ve yapışkan ayaklı diş fırçası, bebeklerin ilgisini çeker ve kullanımı teşvik eder. Yumuşak fırça kılları da bebeğin ihtiyaç duyduğu ağız bakımını nazik bir şekilde yapar.
Uzun yılların deneyimi ve yüksek teknoloji ile ürünlerini hazırlayan Signal, kullanıcıların geri dönüşlerini de dikkate alarak ürünlerini geliştirmeye devam ediyor. Bebek ve çocuk yaş grubu için hazırladığı özel serileriyle diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta kazanılmasına yardımcı oluyor.