Bebeğinin diş çıkarma sürecini heyecanla bekleyen ebeveynler arasındaysanız bu süreçte sizi nelerin beklediğini ve hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Bebeklerde ilk diş çıkarma süreci hem bebekler hem de ebeveynler için oldukça sancılı olabilir. Bununla birlikte bazı bebekler diş çıkarma sürecini kolay ve sancısız bir şekilde atlatırken, bazı bebekler için bu süreç zorlayıcı bir hâl alabilir. Bu süreçte bebeğinizin yanında olmak için neler yapabilirsiniz? Gelin, bebeğinizi rahatlatacak ipuçlarına birlikte göz atalım.
Diş çıkarma süreci hem genetik faktörlere hem de bebeğin kendi gelişim sürecine bağlı olarak ilerler. Elbette her ebeveyn bebeğini rahatlatmak ve elinden geldiğince doğru adımları atarak bebeğinin diş çıkarma sürecini kolaylaştırmak ister. Bununla birlikte ebeveynler için ilk dişin ne zaman çıkacağı ya da çıkmaması durumda ne yapılması gerektiği merak edilen konular arasında yer alır.
Bebeklerde genellikle ilk olarak alt iki ön kesici diş çıkar. Bebek ilk diş çıkarma süreci, çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir.
Dişlerin çıkış süreci her bebekte değişiklik gösterse de ilk diş, 6 ila 10. aylar arasında çıkar. Bunun dışında bazı bebekler daha erken ya da geç diş çıkarabilir. Bebeklerde ilk köpek dişi çıkması da oldukça zorlayıcı olabilir.
Bebeklerde diş çıkmaması durumunda endişeye kapılmadan, süreci zamana bırakmak gerekir. Bazı bebekler 20. ayda bile henüz diş çıkarmamış olabilir. Bu bebeğinizin fiziksel gelişimiyle ilgilidir.
İlk diş çıkmadan önce bebeğinizde bazı belirtiler oluşur. Bu belirtiler arasında;