Bebeklerde en sık görülen sorunlardan biri olan pamukçuk çözümsüz değildir ancak hem anne hem de bebeğin kısa süreli tedavi olması gerekir.
Hem bebek hem de yetişkinlerde görülebilen pamukçuk, ağızda oluşan mantar sorunudur. Bebek ve çocukların gelişmekte olan bağışıklık sistemindeki dengenin daha kolay bozulabilmesi nedeniyle küçük yaşlarda daha çok rastlanır. Ağız ve dil yüzeyinde görülebilen hafif enfeksiyonun ilerlemesi sorun yaratabileceği için pamukçuk fark edildiğinde bir uzmanla görüşülmesi ve tedaviye başlanması önemlidir. Bebeklerde pamukçuk ortaya çıktığında emziren anneler de bebekleriyle beraber tedavi görerek enfeksiyondan kısa sürede kurtulabilirler.
Dil üstü ve yanak içinde oluşan beyaz küf tabakası, halk arasında pamukçuk olarak adlandırılır. Bebeklerde ağızda pamukçuk oluşumu, Candida Albicans adlı mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Dengeli bir bağışıklık sistemi parazit ve enfeksiyonlarla savaşarak bu hastalığın üstesinden gelebilir ancak zaman zaman bağışıklık sisteminin dengesi bozulur ve enfeksiyon yayılabilir. Daha çok yenidoğan ve 1 yaş altındaki bebeklerde görülse de her yaştaki çocukta ve yetişkinde pamukçuğa rastlanabilir.
Lezyonlar yara görünümüyle devam eder ve zaman zaman acı verebilir. Ağız içinden boğaza yayılma ihtimali nedeniyle sorunun tespit edilmesinin ardından zaman kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Önemsiz gibi görülen hafif enfeksiyon, yayıldığında daha büyük sorunlara yol açabilir.
Pamukçuk adıyla bilinen enfeksiyon; damakta, ağız içinde ve dildeki lezyonlarla ayırt edilir. Bazı yerlerde yumuşak, bazı yerlerde sert olan beyaz tabakaların altında yanık deri görünümü dikkat çeker. Bebeklerin emmek istememesi, beslenme sırasında ağlaması, yutmada güçlük çekmesi ağız içinin kontrol edilmesi gerektiğinin işaretidir. Huzursuz, isteksiz, sinirli olan bebeklerde enfeksiyon nedeniyle hafif ateş de görülebilir. Lezyonlar zaman zaman hafifçe kanayabilir. Ağız içinin yanı sıra bebeklerin anüsünde de pamukçuk çıkabilir. Pamukçuk genellikle pişikle karıştırılır. Anne memesinde kaşıntı, hassasiyet, pul pul dökülme, ağrı ve acı varsa bu bebekteki enfeksiyonun anneye bulaşmasından da kaynaklanabilir. Hem anne hem de bebekteki semptomların takip edilmesi hastalığın erken teşhisi için önem taşır.
Lezyonların fark edilmesinin ardından sağlık kuruluşuna başvurulur. Hekim bebeğin ağız içini ve dilini inceleyerek teşhisi gerçekleştirir. Emin olunamayan durumlarda nazikçe bölgeden bir örnek alınarak laboratuvarda incelenir. İnceleme, enfeksiyonun türü hakkında kesin bilgi verir. Eğer teşhis ve tedavide geç kalınırsa sorun ilerleyerek yemek borusuna ve akciğerlere kadar yayılabilir. Bu durumda endoskopi ve boğaz kültüründen örnek almak gerekebilir. Daha zahmetli olan bu süreçler, ebeveynler ve bebekte kaygı uyandırabilir. Bu nedenle hastalığı ciddiye alarak uzman desteğine başvurmak pamukçuk tedavisinin kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlar.
Pamukçuğun geçmesi için uzman desteği almak gereklidir. Mantarın yayılımını azaltmak için yapılabilecek küçük değişiklikler tedaviyi destekleyebilir. Bebek emiyorsa annenin meme uçlarını suyla temizlemesi gerekir. Emziklerin, biberonların ve göğüs pompasının düzenli olarak antifungal solüsyonla durulanması şarttır. Su ve sirke karışımları bu işlemde kullanıcılara yardımcı olur. Anneler göğüs pedi, sütyen gibi giysilerin ve kullanılan aparatların nemli kalmamasına özen göstermelidir.
“Bebeklerde ağızda pamukçuk nasıl geçer?” diye soranlar birçok yanlış bilgiye de erişebilir. Bebeğin ağzının karbonatla silinmesi gibi yanlışlar hastalığın artmasına, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Silinen lezyonlar önce geçmiş gibi görünse de sonrasında daha yaygın bir şekilde yeniden çıkar.
Peki, bebeklerde pamukçuk nasıl temizlenir? Emin olunmayan yöntemleri denemektense uzman doktorlardan yardım alınması gerekir. Bebeklerde pamukçuk tedavi edilirken lezyonlara kesinlikle elle müdahale edilmemesi önem taşır. Bebeklerde pamukçuk damlası gibi ilaçlar hekimler tarafından verilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arasında kullanılan damlalar, bölgeye etki ederek enfeksiyonu geçirir. Tedavi sürecinde anne de göğüs ucuna mantar önleyici krem ve merhemler sürer. Kısaca, “Bebeklerde dilde pamukçuk nasıl geçer?” sorusunun yanıtı; damla kullanımı, annenin merhemle tedaviye desteği ve sterilizasyondur.
Ağız bakımı hem bebekler hem de yetişkinler için önemlidir. Signal, profesyonel ağız bakım ürünleriyle ağız hijyeninin sağlanması ve günlük bakımın gerçekleştirilmesinde yanınızdadır. Signal diş fırçası ve diş macunu çeşitlerinden size uygun olanı seçerek günlük ağız bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ağız bakımına özen göstererek, bağışıklık sisteminizi güçlü tutarak, temizliğe ve sterilizasyona özen göstererek sağlıklı bir ağza sahip olabilirsiniz.