20’lik diş ağrısı nedir ve nasıl geçer, biliyor musunuz?
20’lik dişler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere 18 - 20 yaştan itibaren çıkmaya başlar ve pek çok kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle dar bir çene yapısına sahip ya da genetik olarak 20’lik diş problemlerine yatkın olan kişilerde ortaya çıkan 20’lik diş ağrıları, kimi zaman ciddi cerrahi operasyonlar gerektirse de kimi durumlarda kolayca geçirilebilir.
20’lik dişlerin çıkış süreci, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu sebeple bazı kişilerde sorunsuz bir şekilde geçen diş çıkarma dönemi, kimi kişilerde yoğun ağrı ve sancılara sebep olabilir. Dişlerinizdeki ağrının yirmi yaş dişlerinden oluştuğunu ayırt etmenizi sağlayacak ipuçları ise şunlardır:
Akıl dişi ismiyle de bilinen 20 yaş dişleri, her insanda dört tanedir ve üçüncü azı dişi niteliğinde olmaları sebebiyle son derece güçlüdür. Bu nedenle de 20 yaş dişlerinin ağrısı ağız ve çene içinde farklı noktaları etkileyebilir. Dört tane olmaları sebebiyle ağız içinde sağ arka alt, sol arka alt, sağ arka üst ve sol arka üst gibi değişik bölgeleri etkileyebilen yirmilik dişler, güçlü yapıları ile etki alanlarını artırabilir. Özellikle çapraz büyüyen ve yüzeye çıkacak boşluk bulamayan dişler, diş etlerini yarabilir ya da diğer dişlerin köklerini zedeleyebilir. Bu yüzden 20’lik dişlerin diş köklerine, diş etlerinin diplerine, damak üstlerine ve yanaklara kadar etkide bulunması ve bu bölgelerin bazılarını ya da tamamını ağrıtması mümkündür.
20’lik dişler, diğer tüm dişler gibi sancılı bir süreçle birlikte çıkar. Bir diğer deyişle diş etlerinde herhangi bir sorun bulunmayan ve yirmilik dişini güvenle çıkarabilen kişiler dahi ağrı ve sancı hissedebilir. Bunun sebebi dişin büyüme süreciyle birlikte diş etlerinin yarılması, diş köklerinin zorlanması ve çene kemiğinin büyüyen dişe alan açmak için genişlemesidir. Bu tip diş ağrıları yaşanması durumunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta, ağız ve diş sağlığına özen göstermektir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız, dişlerinizi fırçalarken ağzınızın tüm noktalarına ulaşabilecek fırça modellerini tercih etmeniz, diş etlerinizi zedeleyebilecek fırçalardan kaçınmanız büyük önem taşır. Düzenli olarak diş fırçalama işlemleri sayesinde ağzınızda gıda parçası kalmasını engelleyebilir, plak ve bakteri oluşumlarını yok edebilir ve böylece yeni azı dişlerinizin sağlıklı bir ortamda gelişmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Ağız ve diş eti sağlığınızı artırmak için gargaralardan, çalkalama sularından ve diş iplerinden de yararlanabilirsiniz. Yirmilik dişleriniz sağlıklı bir şekilde büyüyorsa ağrılarınızı hafifletmek için doktorunuzun onay vereceği ağrı kesici ilaçlardan da kullanabilirsiniz. Ayrıca sakinleştirici ve ağrı giderici etkisi bulunan bitki çaylarından tüketerek dişleriniz çıkarken yaşanabilecek problemleri en aza indirebilirsiniz.
Yirmi yaş dişlerinin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde çıkması, nadir rastlanan bir durumdur. Pek çok insanın ağız ve çene yapısı, 18-20 yaş sonrasında yeni diş çıkarabilmeye uygun değildir. Özellikle ağzında eksik diş bulunmayan kişilerde 20’lik dişlerin çıkacak yer bulamama riski son derece yüksektir. Kimi durumlarda çıkacak yer bulamayan akıl dişleri, çene kemiği içinde gömülü şekilde kalır ve herhangi bir soruna yol açmaz. Sağlığınızı tehdit etmeyen gömülü dişlere herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Kimi durumlarda ise yirmilik dişler yamulabilir, diğer dişlerin köklerini zorlayabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumlarda cerrahi müdahale yoluna gidilerek 20’lik dişin alınmasına karar verilebilir.
Yirmi yaş dişlerinin cerrahi operasyonla alınması için dişin sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere yol açması gerekir. Aşağıdaki durumların biri ya da birkaçı oluşuyorsa akıl dişlerinin ameliyatla çıkarılması tercih edilebilir.
Yirmilik dişin cerrahi müdahaleyle alınması, uzman hekimlerin karar verebileceği ciddi bir durumdur ve bu noktada doktorun kararına kesin olarak uyulması önerilir. Uzman diş hekimleri, yirmilik dişlerin oluşturduğu olumsuz etkilerin ameliyatsız bir şekilde geçirilebileceğini öne sürüyorsa ameliyat öncesinde bu yöntemlerin denenmesi gerekir. Diş hekiminizin ameliyat gerektiğini söylemesi durumunda ise vakit kaybetmeden operasyon sürecini başlatmanız tavsiye edilir. Ameliyatla alınacak duruma gelen ancak zamanında alınmayan yirmilik dişler, daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Alınmadıkları sürece ağrı ve sancı oluşturmaya devam eden dişler, yaşam kalitenizi ciddi oranda düşürebilir. Özellikle kist ve tümör oluşturma yatkınlığı bulunan yirmilik dişler ise ağız kanseri gibi riskli hastalıklara yakalanmanıza yol açabilir. Bu nedenle doktor kontrollerini geciktirmemenizde ve diş hekiminizin tavsiyelerini vakit kaybetmeden uygulamanızda yarar bulunur.
Yirmi yaş dişleri, birbirine denk gelecek şekilde altlı üstlü çıkıyorsa çiğneme fonksiyonunuza büyük katkılar sağlar ve bu yüzden de sağlıklı dişlerinize düzenli bakım yapmanızda yarar bulunur. 20’lik dişleri sorunsuz bir şekilde çıkan şanslı kişilerdenseniz, dişlerinizi her gün en az üç kere fırçalayarak etkili bir bakım uygulayabilirsiniz. Diş bakımınız için en ideal Signal diş macunu ürününü seçerek hem yirmilik hem de diğer tüm dişlerinizi çürümeye karşı koruyabilirsiniz. Temizlik işlemlerinizi ağız yapınıza en uygun Signal diş fırçası ile gerçekleştirerek macunun etkisini artırabilirsiniz. Dilerseniz Signal White Now Touch seçeneklerini de tercih edebilir ve böylece dişlerinizin kusursuz bir beyazlık sergilemesini de sağlayabilirsiniz. Beyazlık kalemi ile dişlerinizi çarpıcı bir görünüme kavuşturabilir, her ortamda göz kamaştıran sağlıklı ve parlak bir gülümseme sergileyerek tüm dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.