Gömülü 20’lik dişler ağız ve diş sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğinden düzenli uzman kontrolü son derece önemlidir.
Üçüncü azı dişi olarak da bilinen 20’lik dişler, ağzın en arkasında çıkar. Genellikle 18-20 yaşlarında çıkmaya başlar ve alt ile üstte ikişer adet bulunur. Eğer ağzın arka bölümünde yeterince yer bulunmuyorsa, normal şekilde çıkmaları ve gelişmeleri zorlaşır. Bu durumda bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Gömülü 20’lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20’lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar.
Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler. Genellikle beraberinde gömülü 20’lik diş ağrısı da oluşur. Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz.
Uzun süre gömülü 20’lik diş ameliyatı olunmazsa ağız kokusu, ağızda metal tadı hissedilmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Gömülü 20’lik diş belirtilerini hissediyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana görünmenizde fayda vardır. Diş hekiminiz dişinizi inceleyebilir ve röntgen isteyebilir.
20’lik dişlerinizin gömülü halde olduğu tespit edildiğinde doktorunuzun yaklaşımı önemlidir. Eğer 20’lik dişlerinizin diğer dişlerinizi etkilemeyeceğini ön görüyorsa bir süre beklemeyi önerebilir.
Gömülü dişleriniz rahatsızlık hissettiriyorsa gömülü yirmilik diş ameliyatı olmanız gerekebilir. Bu ameliyat genellikle lokal anestezi verilerek yapılır. Ancak korkuyorsanız genel anestezi verip sizi tamamen uyutarak ameliyatı gerçekleştiren merkezlerde dişinizi çektirmeyi düşünebilirsiniz.
Operasyon, dişlerin ne kadar derinde olduğuna göre değişmekle beraber genellikle 45-60 dakika arasında tamamlanır. Çekimden sonraki birkaç gün şişlik, ağrı hissetmeniz normaldir. Tamamen iyileşme süresi ise 10 günü bulabilir.
Gömülü 20’lik dişler kimi zaman hiçbir belirti vermez. Ancak ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini unutmamalı ve 6 ayda bir kontrol ettirmelisiniz.
· Belli bir kısmı diş etini yararak dışarı çıkan gömülü 20’lik dişleri temizlemek kolay olmayabilir. Zaman zaman oluşabilecek iltihabın da etkisiyle diş eti hastalıklarına yatkın hale gelirsiniz. Bu noktada Signal diş macunu gibi ağız bakım ürünleri kullanarak ağız bakım sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Gömülü 20’lik dişleriniz ağrı yapıyorsa, iltihaplanma olacağını düşünerek mümkün olan en kısa sürede bir uzmana danışmanız önemlidir. Kontrolünüzü yaptırdıysanız ve doktorunuzun önerilerine ekstra olarak faydalanabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur.
Her zaman gönlünüzce gülümseyebilmek ve sağlıklı dişlere sahip olmak için Signal ağız bakım ürünleri yanınızda!