Diş etlerinde sık görülen problemler ve çözümlerini yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
Diş etleri, oldukça hassas dokulardır. Bu nedenle bazı etkenler diş etleri üzerinde kolayca yaralanmaya, tahrişe neden olabilir. Diş etlerindeki ağrı ve sızlama gibi belirtiler ciddi ağız ve diş sağlığı problemlerine işaret edebilir. Bu gibi durumları yaşayan kişilerin bir diş hekimine başvurması ve teşhis sonucunda problemin altında yatan sebebin tespit edilmesi gerekir.
Diş eti sızlaması, diş etinde karıncalanma ve iğne batma hissiyle kendini gösterir. Diş eti sızlamasına, diş etinde iltihaplanma ve kanama da eşlik edebilir. Diş eti sızlamasına sebep olabilecek durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Diş kökü ya da bir diğer adıyla pulpa, içerisinde kan damarları ve sinirleri bulunduran yapıdır. Bu yapı, dişin en iç kısmında yer alır. Diş kökünde enfeksiyon ve iltihaplanma olması diş ağrısına sebep olur. Diş kökü iltihabı diş ağrısının yanı sıra diş etinde sızlama hissine de yol açar.
Mine tabakası, dişin en üst kısmını kaplayan ve dişi dış etkenlere karşı koruyan bir yapıdır. Bu tabakada zaman içerisinde meydana gelen aşınma, diş etlerini de etkiler ve diş etlerinde sızlamaya neden olur. Mine tabakasını aşındıran durumlar;
Diş gıcırdatma, hayatın belirli dönemlerinde pek çok kişinin tecrübe ettiği bir durumdur. Diş gıcırdatmaya;
Diş eti çekilmesi sonucu diş ve diş eti sınırı arasında boşluk oluşur. Bu boşluğa bakterilerin gelip yerleşmesi diş eti sızlamasına yol açar. Dişlerin sert fırçalanması, ağız bakımının yetersiz olması ve genetik yatkınlık gibi durumlar; diş etinde çekilmeye neden olabilir.
Diş eti sızlaması farklı nedenlere bağlı olarak gelişebildiği için tedavide temel amaç, altta yatan sebebin düzeltilmesidir. Diş kökü iltihabı tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, anlık bir rahatlama sağlayabilir. Ancak uzun vadede dişteki iltihabın, kanal tedavisi ile düzeltilmesi gerekir.
Mine tabakası aşınmasını önlemenin en iyi yolu etkili ağız bakım uygulamalarıdır. Dişlerin Signal Vertical Expert Sensitive Diş Fırçası gibi yumuşak fırçalarla temizlenmesi, mine tabakasındaki aşınmayı engellemeye yardımcı olur.
Diş gıcırdatma tedavisinde uyurken koruyucu dişlik takılması, kas gevşetme egzersizleri gibi yöntemler kullanılabilir.
Diş eti çekilmesi tedavisinin birkaç alternatif yöntemi vardır. Çekilen diş etleri yerine graftların konulması, pinhole cerrahisi gibi operasyonlar bu alternatifler arasındadır.
Diş eti ağrısı farklı nedenlerle meydana gelebilir.
Diş fırçalama, ağız ve diş bakımının en önemli uygulamalarından biridir. Ancak dişi sert ve agresif bir şekilde fırçalamak, kullanılan diş fırçasının sert olması gibi durumlar; diş etinde tahrişe neden olur. Bu durum da diş etinde ağrıya yol açar. Diş etlerinin zarar görmemesi için Signal Ultra Reach Sensitive Diş Fırçası gibi yumuşak fırçaları kullanmak faydalı olur.
Diş eti hastalığı ya da bir diğer adıyla periodontal hastalık; diş etlerinde kızarıklık, şişme ve ağrı belirtilerinin görülmesine yol açar. Ağız ve diş bakımının yeterince yapılmamasına bağlı olarak gelişir. Diş eti hastalığının hafif formu olan diş eti iltihabı (gingivit), erken müdahale ile geri döndürülebilen bir rahatsızlıktır. Fakat gingivit tedavi edilmediğinde daha ciddi bir durum olan periodontite ilerler. Periodontit, diş kaybına yol açabilir.
Ağız içerisinde diş etleri de dahil olmak üzere her yapıyı etkileyebilen ülserler; kırmızı ya da beyaz renkte, küçük, oval lezyonlar şeklinde görülür. Ülserler, diş etinde ağrıya neden olabilir.
Sigara kullanımı, diş etlerinde tahribata yol açarak ağrıya sebebiyet verebilir.
Sıcak besinlerin tüketimi, diş etinde ve dilde tahrişe neden olur. Bu durumda etkilenen bölgede birkaç gün ağrı hissedilebilir.
Besin alerjisi olan kişiler, alerjiye neden olan gıdayı tükettikleri zaman diş etinde ağrı oluşumu gözlenebilir.
Diş kökü yakınlarında oluşan enfeksiyon, apse gelişimine yol açabilir. Apse, diş etinde şişmeye ve ağrıya sebep olur.
Yerine tam oturmayan takma diş ve protezler, diş etinde ağrı hissine yol açabilir.
B ve C vitaminleri, ağız ve diş sağlığının korunmasında önemli mikro besinlerdir. C vitamini eksikliğinde görülen skorbüt hastalığı; diş etinde ağrı, kanama, şişkinlik ile seyreden iltihaplanmaya neden olabilir. Eksiklik tedavi edilmediğinde diş etindeki hasar sonucu diş kayıpları görülebilir.
Özellikle tedaviye dirençli, tekrar eden diş eti ağrıları, ağız kanserinin habercisi olabilir. Bu tür durumları yaşayan kişilerin en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmaları faydalı olacaktır.
Diş eti ağrısının kesin çözümü için ağrıya neden olan durumun düzeltilmesi gerekir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler de diş eti ağrısının hafifletilmesine yardımcı olur.
Ağrının giderilmesi için basit ağrı kesici ilaçlardan da faydalanılabilir.
Diş ve diş eti ile ilgili problem yaşamamak için ağız bakımının düzenli olarak yapılması büyük önem taşır. Signal, özel olarak hazırlanmış ağız ve diş bakım ürünleri ile hassas bir bakıma olanak tanır. Diş etleri gibi narin dokuların zarar görmemesi için geliştirilmiş ekstra yumuşak diş fırçaları ile ağız bakımınızı nazik bir şekilde yapabilirsiniz.