Kişilerin ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında gelen diş eti şişmesi problemiyle alakalı merak edilenleri sizler için derledik.
Toplumda sık görülen diş ve ağız sağlığı sorunlarının başında diş eti problemleri gelir. Hem sebep olduğu klinik belirtiler; hem de kozmetik olarak olumsuz sonuçlar doğurması açısından diş eti problemlerinin giderilmesi önemlidir. Özellikle kötü ağız hijyeni alışkanlıkları olan ve sık diş eti iltihaplanmaları geçiren kişilerde diş eti yapısında bozulmalar meydana gelerek diş etinde ödemlenme ve şişme ortaya çıkabilir.
Diş etinin yapısının bozularak boyutunun artması, ödemli bir görünüm kazanması ve şişlik oluşması durumunda diş eti şişmesinden söz edilir. Ödemlenerek şişlik gelişen diş etleri; dış etkenlere bağlı hasar almaya daha yatkın hale gelir, sıklıkla diş eti kanamaları ortaya çıkabilir veya daha ciddi enfeksiyonların gelişmesine zemin hazırlayabilir.
Diş etinde genişleme ve şişme durumu çeşitli fizyolojik koşullarda meydana gelebildiği gibi, diş ve diş etini ilgilendiren çeşitli hastalıkların sürecinde de gelişebilir. Diş eti şişmesi tedavi edilmediği takdirde dişlerin sıralanışını bozarak ağız sağlığını kötü etkileyebilir. Bu bakımdan diş eti şişmesinin dikkatle irdelenmesi ve uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekebilir.
Diş eti şişmesinin altında her zaman sağlık sorunları yatmaz. Bu bağlamda çeşitli fizyolojik durumlara bağlı diş etlerinde boyut artışı görülebilir. Kötü hayat tarzı alışkanlıklarının uygulanması da diş eti yapısında değişimleri tetikleyebilir. Bununla birlikte bazı ağız ve diş sağlığını ilgilendiren hastalıklar diş eti şişmesi ile ortaya çıkabilir. Aşağıdaki durumlar da genellikle diş eti şişmesi nedenleri arasında izlenir:
Gebelikle birlikte östrojen ve progesteron hormonlarının düzeylerinde önemli değişimler yaşandığından, sıklıkla diş etlerinde hacim artışı ve ödemlenme ile karşılaşılır. Diş etlerinde koyulaşma, renk değişimi, kanamaya yatkınlık, şişme sorununa eşlik edebilir. Doğum sonrası diş etlerindeki değişimler geri döner.
Diş etinde ortaya çıkan şişmeler klinikte çeşitli semptomlarla karşımıza çıkar. Bu bakımdan aşağıdaki belirtiler diş eti şişmesi meydana gelen hastalarda sıklıkla izlenir:
Diş eti şişmesi genellikle iltihaplı diş eti hastalıkları ve kötü ağız hijyeni ile alakalı olduğundan hastaya diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, diş ipi kullanılmasının teşvik edilmesi ve antiseptik ağız gargara solüsyonlarının kullanılması önerilir. Bu doğrultuda, Signal Silver Charcoal diş fırçası yapısındaki kömür tozu ve gümüş iyonları sayesinde, standart diş fırçalarına göre iki kat güçlü ağız temizliği sağlar. Signal White Now ağız bakım suyu ile gargara yaparak, diş fırçası ile ulaşılamayan ağız bölgelerine ulaşarak etkili düzeyde ağız temizliği yapabilirsiniz.
Diş etini etkileyen iltihaplı hastalıkların uygun tedavisi yapılması bir diğer önemli konudur. Eğer ilaç yan etkisine bağlı diş eti şişmesi söz konusu ise ilaçların düzenlenmesi sağlanır. Bunlara rağmen sebat eden diş eti şişmelerinde lazer eksizyon, elektrocerrahi veya gingivektomi gibi girişimsel veya cerrahi tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir.
Diş eti şişliklerini gelişmesini önlemek adına uygun ve doğru ekipmanları kullanarak iyi bir ağız ve diş temizliği yapın. Eğer buna rağmen diş etlerinizde şişme şikayetiniz devam ederse, uzman bir hekim tarafından değerlendirilmek üzere size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Sağlıklı günler dileğiyle!