Diş kökü iltihabı, tedavi yöntemleri ve bu rahatsızlığın nasıl önleneceğine dair sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Diş kökü iltihabı ya da diğer adıyla pulpitis, toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Diş kökü iltihabı, diş ağrısının en önemli sebepleri arasında yer alır. Erken dönemlerde fark edilip tedavi edilmediğinde diş kaybı gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.
Diş kökü ya da bir diğer adıyla pulpa, dişin en iç kısmında yer alan yapıdır. Bu yapı içerisinde dişi besleyen damarlar, duyu algılanmasında görevli sinirler ve bağ dokusu bulunur. Diş kökünde herhangi bir duruma bağlı olarak iltihaplanma gelişebilir. Diş kökü iltihabı geri döndürülebilir ve geri döndürülemez olarak ikiye ayrılır.
Bu tür diş kökü iltihabında, pulpadaki iltihaplanma hafiftir ve kısa süreli bir ağrıya neden olur. Dişte boşluk oluşumu gözlenebilir ancak boşluk dişin derinlerine doğru inmez. Bu nedenle diş kökü daha az hasar almıştır. Geri döndürülebilir diş kökü iltihabında, aşırı tatlı ya da soğuk gıdaların tüketiminde kısa süreli ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı, tetikleyici unsurun ortadan kalkmasıyla geçer. Pulpanın çoğunlukla sağlıklı olduğu bu tür diş kökü iltihabında uygun tedavi ile dişi kurtarmak mümkün olabilir. Hasar görmüş sinir iyileştirilir ve diş sağlığına kavuşur.
Bu tür diş kökü iltihabı, acil diş tedavileri başvurularının en sık nedenlerinden birisidir. Geri döndürülemez türde, iltihaplanmaya yol açan bakteri sinire yayılır ve pulpada ciddi inflamasyona yol açar. Bu rahatsızlıkta diş ağrısı aniden başlayabilir ve oldukça şiddetlidir. Ağrı, hastayı gece uykusundan uyandıracak ölçüde yoğun olabilir. Pulpanın ciddi hasar görmesi sonucu diş kökündeki dokular nekroza uğrayabilir ve ölebilir. Pulpanın nekroza uğraması durumunda dişte apse oluşabilir. Apse, özellikle ısırma işlemi sırasında oldukça şiddetli ağrı hissedilmesine yol açabilir.
Diş kökü iltihabı belirtileri her iki türde de benzer şekilde görülür. Geri döndürülebilir tipteki belirtiler daha hafif seyreder ve sadece yemek yerken ortaya çıkabilir. Geri döndürülemez tipteki semptomlar ise daha şiddetlidir. Gece ve gündüz sürekli olarak görülebilir. İki türde de görülen belirtiler;
Geri döndürülemez diş kökü iltihabında hastada, enfeksiyonla ilgili olarak şu semptomlar da izlenebilir:
Sağlıklı bir dişte, dişin üst tabakasını oluşturan mine ve dentin tabakası, diş kökünü koruyucu etki gösterir. Bu yapıların aşınması, bütünlüğünün bozulması gibi durumlar zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olur. Enfekte olan diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Mine ve dentin tabakasında bozulmaya neden olan durumlar;
Diş kökü iltihabı tedavisi, hastalığın türüne göre değişkenlik gösterir. Geri döndürülebilir diş kökü iltihabında, iltihaplanmaya neden olan sebebin düzeltilmesi gerekir. Örneğin dişte çürüme varsa çürük kısmın uzaklaştırılması ve dişe dolgu yapılması ile iyileşme sağlanır.
Geri döndürülemez diş kökü iltihabında enfeksiyon sinirlere kadar yayılmıştır ve pulpada ciddi hasar oluşmuştur. Bu aşamadan sonra diş kökünün kurtarılması mümkün olmaz. Geri döndürülemez diş kökü iltihabına sahip hastalara uygulanacak ilk tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ile iltihaplanmış pulpa kısmı dişten çıkarılır. Pulpanın geride bıraktığı boşluk özel malzemelerle doldurulur. Kanal tedavisinde, dişte yer alan sinirler pulpa ile beraber çıkarılır ve böylece hastanın ağrı problemi kalmaz. Ayrıca orijinal diş yapısı korunur ve pulpa haricindeki diş kısımları kurtarılmış olur. Kanal tedavisinin başarısız olduğu ya da kanal tedavisi ile iyileşmenin mümkün olmadığı durumlarda diş kökü iltihabı ameliyatı yapılabilir. Bu operasyonda diş tamamen çıkarılır.
Geri döndürülemez diş kökü iltihabında bakteriler, dişin derin yapılarını da geçerek enfeksiyonun daha geniş alanlara yayılmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, beyin gibi hayati organlara da sıçrayarak ciddi problemlere yol açabilir.
“Diş iltihabı kaç günde geçer?” gibi soruların maalesef kesin bir cevabı yoktur. Geri döndürülebilir diş iltihabı, altta yatan problemin düzeltilmesi ile birlikte düzelir. Geri döndürülemez diş iltihabı belirtilerinin kaybolması için kanal tedavisi gibi tedavilerin uygulanması gerekir. Bu nedenle iyileşme için kesin bir süre vermek doğru olmaz.
Diş ağrısı, kötü ağız kokusu gibi belirtileri gösterdiğini fark eden kişinin hemen bir diş hekimine başvurması gerekir. Diş ile ilgili problemlerin erken fark edilmesi ve düzeltilmesi; daha zorlu tedavi yöntemleri, diş kaybı gibi problemlerin önüne geçer. “Diş kökü iltihabı evde nasıl geçer?” sorusu sık karşılaşılan bir soru olmakla birlikte, diş kökü iltihabı mutlaka profesyonel yardım alınması gereken bir sorundur. Bu sorunun kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Diş iltihabı nedeniyle diş hekimine başvuran bir hastaya, ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Bu sayede hasta kesin çözüm olan tedavi yapılana kadar daha konforlu zaman geçirir.
Diş kökünde iltihaplanmayı önlemek için;
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerin önlenmesinde doğru ve düzenli ağız bakımı en büyük yardımcıdır. Ağız bakımında her zaman destekçiniz olan Signal ağız bakım ürünleri arasından siz de kendinize uygun olanı seçmeyi unutmayın!