Diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen problemlerden biri olan diş taşı ile ilgili “Diş taşı nasıl oluşur, tartar oluşumu nasıl önlenir?” gibi soruların cevaplarına gelin, birlikte bakalım.
Halk arasında sağlıklı olmak için dengeli ve düzenli beslenme, egzersiz yapma, uyku süresine ve kalitesine dikkat etme gibi başlıklar öne çıkar. Oysaki çoğunlukla akla hemen gelmeyen düzenli ağız ve diş bakımı da sağlıklı bir yaşam için en az diğerleri kadar önem taşır.
Diş taşı ya da diğer adıyla tartar, diş etinden itibaren başlayarak dişin yüzeyini kaplayan bir tabakadır.
Dişler üzerinde şeffaf ve yapışkan özellikte bir tabaka oluşumu plak olarak bilinir. Oluşan plakta yaşayan bakteriler, dişte çürümeye ve diş etinde iltihaplanmaya yol açan asit salgılar. Diş üzerinde oluşan plak düzenli aralıklarla temizlenmezse diş taşı oluşumuna yol açar. Plak tabakasının hem bakterilerin salgıladığı asit hem de çeşitli mineraller aracılığıyla sertleşmesi diş taşı oluşumuna katkı sağlayan ana nedenlerdir.
Diş taşı oluşumu, tükürük içerisindeki bazı proteinlerin dişin dış yüzeyine yapışması ile başlar. Daha sonra bu yapışkan tabakaya bazı bakteriler yerleşir ve çoğalır. Diş taşı oluşumunda etkili olan bakteri türleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Taş oluşumunda birden fazla bakteri rol oynar. Farklı türdeki bakterilerin bir araya gelmesiye diş üzerindeki tabaka oluşumu gittikçe ilerler. Bu süreçte ağız ve diş bakımının aksatılması, diş taşı oluşumunu hızlandırır. Diş taşı ihmal edildikçe daha büyük bir problem haline gelir.
Diş taşı, özellikle diş etlerinde hasar oluşmasına yol açar.
Diş taşı, diş etlerini tahriş eder ve bunun sonucunda diş etlerinde iltihaplanma meydana gelir. Tartar (diş taşı), diş eti hastalığının erken evresi olarak tanımlanabilecek gingivit oluşumunda rol oynar. Gingivit, diş etlerinde; kızarıklık, şişkinlik, hassasiyet ve ağrıya neden olur. Gingivit ilerleyerek geri döndürülemez bir diş eti iltihaplanması olan periodontite yol açar. Periodontit, diş etlerinde kızarıklık, ağrı gibi problemlerin yanı sıra çiğneme sırasında ağrı, diş etlerinin dişten ayrılması, diş kaybı gibi daha ciddi sorunlara sebep olur. Dolayısıyla ağrı, diş taşı belirtileri arasında yer alır.
Diş taşı oluşumunda ağız içerisinde yer alan pek çok farklı bakteri türü rol oynar. Bu bakterilerin ağızda çoğalması, kötü ağız kokusuna neden olur.
Diş taşları, diş hekimlerinin kullandığı özel bir alet yardımıyla diş yüzeyinden temizlenir. Temizleme diş eti çizgisinin hem altını hem de üstünü kapsayacak şekilde yapılır. Diş etleri ve diş arasındaki bağ güçlendirilir. Eğer diş taşları, diş etlerinde veya dişin iç yapılarında sorunlara neden olmuş ise bu sorunlarla ilgili kanal tedavisi gibi çeşitli tedavi yöntemleri değerlendirilir.
Diş taşlarının belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Aralıkların uzunluğu kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genelde altı ayda bir diş kontrollerinin yaptırılması tavsiye edilir. Diyabet hastalığı, ağız kuruluğu gibi rahatsızlıkları olan ve sigara içme gibi davranışlarda bulunan kişilerin diş hekimi randevularını daha sık yapması faydalı olacaktır.
Diş taşlarının temizlenmesi ancak bir profesyonelin yapabileceği bir işlemdir. Ancak uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle diş taşının öncüsü olarak düşünülebilecek plak oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Signal Natural Elements serisindeki gibi özel formüllere sahip diş macunları, plak oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Günde en az iki kez diş fırçalamak ve fırçalamada bu diş macunlarını kullanmak, plak ve dolayısıyla diş taşı oluşumunu önler.
Yeşil çay tüketimi, ağız içerisindeki bakterilerin azalmasını sağlar. Böylece diş taşı oluşumunda önemli rol oynayan bir faktör olan bakterilerin etkisi azaltılmış olur. Yeşil çay tüketemeyen kişiler, çayı gargara şeklinde kullanabilir.
Sadece diş fırçalama, plak oluşumunu engellemede gereken etkiyi sağlamayabilir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı plak oluşumunu azaltmada daha etkilidir. Kullanımı oldukça kolay olan diş ipi, dişlerin arasında kalan artıkları, bakterileri ve plağı temizlemeye yardımcı olur.
Ağız içinde dişlerin arasına su püskürtmeye yarayan küçük cihazlar ile ağız duşu yapılabilir. Bu aletler, diş aralarında kalan besin artıkları, bakteri gibi istenmeyen maddeleri uzaklaştırır. Bu sayede plak oluşumunu önler.
Özellikle yemeklerden sonra gargara yapmak, plak oluşumunu azaltmada oldukça etkilidir. İsteğe göre antibiyotik özelliklere sahip ağız bakım sularıyla da gargara yapılabilir. Gargara etkisini en yüksek seviyeye çıkarmak diş fırçalama ve diş ipi ile birlikte kullanıldığında mümkün olur.
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı dişte plak oluşumunu artırabilir. Bu nedenle sigaranın bırakılması, diğer pek çok hastalık gelişiminde olduğu gibi diş taşı riskini azaltır.
Aşırı şekerli besinlerin tüketimi, ağızda bakterilerin kolayca çoğalabildiği bir ortam oluşmasına zemin hazırlar. Gün içerisinde özellikle ara öğünlerde yüksek şekerli gıdalardan uzak durulması, bakterilerin çoğalmasını engeller ve plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.
Uzman kadrosu tarafından geliştirilen özel formülleri ile ürünlerini hazırlayan Signal, kullanıcılarına etkili bir ağız ve diş bakımı sunar. Signal’in farklı ihtiyaçlara yönelik hazırlanmış onlarca ürünü arasından size en uygun olanını seçebilir, ağız ve diş bakımınızı keyifli hale getirebilirsiniz.