Diş taşı veya tartar, diş yüzeyindeki maddelerin zamanla sertleşmesiyle oluşur. Diş taşından hem evde çeşitli yöntemlerle hem de diş hekimi kontrolünde kurtulabilirsiniz!
Özellikle dişlerin arkasında, alt dişlerde ve kafa dişlerinin yanak kısmında sıklıkla oluşan diş taşı, yetersiz fırçalamalar nedeniyle meydana gelebilir. Hemen hemen herkesin yaşadığı bir problem olan diş taşı oluşumu ileri düzeylere ulaştığında diş eti kanamalarına ve bazı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Tartar olarak da bilinen bu problem, diş etlerinin ve dişlerin tahriş olmasına neden olur. Dişlerin arkasında sarı ve kahverengiye dönük bir görünüm meydana getiren diş taşının düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Diş taşı temizleme ise çeşitli imkanlarla evde yapılabilir ancak kanama gibi durumlar oluşursa, diş hekimine mutlaka danışılmalıdır.
Gün içinde yediğiniz, içtiğiniz her gıda dişlerinize yapışır ve zamanla bakteri oluşturur. Bu bakteri oluşumu çok kısa bir zaman içinde gerçekleşir ve dişler fırçalanmazsa sertleşir. Diş yüzeyindeki maddelerin sertleşmesi, tükürüğün bu maddelerin üzerine çökmesiyle başlar. Böylece maddeler sert yapılı bir mineral biriktirir. Bu sert yapılı minerale de diş taşı denir.
En çok alt dişlerde, dişlerin arka tarafında oluşan diş taşı, diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde de oluşabilir. Yetersiz fırçalamadan dolayı oluşan tartar, doğru fırça ve macun seçimiyle engellenebilir. Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir.
Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir. Diş taşı, dişlerde ve diş etlerinde kanama, tahriş gibi problemler oluşturabilir. Bu gibi durumlarda temizliğin bir uzman yardımıyla yapılması önem arz eder.
Diş taşı temizliği kolay gibi görünse de hem özen hem de dikkat gerektiren bir işlemdir. Bu özen ve dikkat diş taşı temizliği öncesinde, sırasında ve sonrasında yani tüm süreçlerde yapılmalıdır.
Diş taşı temizliği işleminden sonra yapılması gerekenler hem dişlere verilecek zararı önler hem de tekrar diş taşı oluşumunun önüne geçer.